Elke twee maanden verschijnt de Krant van de Aarde. Een groene krant vol duurzaamheid, natuurlijke inspiratie en leuke bewuste wetenswaardigheden. Wat een eer dat ik in elke editie de ‘natural beauty’ column mag schrijven. Deze keer gaat het over de zon, waarom ze gezond is en je er niet bang voor hoeft te zijn mits je je gezond verstand gebruikt én de juiste natuurlijke zoncosmetica gebruikt. Veel leesplezier!

Zonnestralen! Veilig in de zon!

Wat voel ik mij toch beter in mijn vel als de zon weer schijnt! Energieker, blijer, lekkerder door het licht, de warmte en de zon. Is de zon dan écht zo slecht? Nee! Integendeel, de zon is heel belangrijk voor een goede gezondheid mits we verantwoord met haar kracht omgaan. In dit artikel wil ik jullie graag uitleggen waarom de zon gezond is en je er niet bang voor hoeft te zijn, mits je je gezond verstand én de juiste natuurlijke zoncosmetica gebruikt.

Afgelopen jaren was er de tendens om de zon als “slechterik” te zien en werd er aangeraden om de zon te vermijden en een sunblock als zonnebrandmiddel te gebruiken. In landen zoals Amerkika en Australië waar men de zon extreem uit de weg ging, is gebleken dat de bevolking op grote schaal last kreeg van depressiviteit een verlaagd immuunsysteem en botontkalking. Een tekort aan vitamine D was de oorzaak. Onder invloed van voldoende zon op de huid maakt het lichaam vitamine D aan. Zonlicht activeert ook goede hormonen wat belangrijk is voor ons slaap/waakritme en ons humeur.

Naast de vitamine D aanmaak is de warmte van de zon ook ontspannend en voedend voor ons lichaam en staat dat korte rokje met bruine benen zo veel leuker dan met witte benen. De zon kunnen we dus zien als goede vriend in plaats van grote vijand die kwaad doet. Maar er is wel een maar!! Het is verstandig om zorgvuldig met de zon om te gaan! De UVB stralen kunnen de huid laten verbranden en als dat te vaak en in ernstige mate gebeurt dan kunnen diverse huidziekten zich openbaren. Met de juiste omgang en goede bescherming is het volop genieten voor lichaam en geest.

In mijn praktijk adviseer ik om de huid rustig aan de zon te laten wennen vanaf de eerste zonnestralen in het voorjaar. Het is geen probleem om in deze periode 15 minuten onbeschermd in de zon te zitten. Als je dit dagelijks doen, maakt de huid pigment aan en dit is de beste bescherming tegen de zon. Als de zonnekracht toeneemt en we echt veel zon hebben dan is het verstandig om een 100% natuurlijke zonnebrandcrème te gebruiken die de zon niet hemelmaal blokkeert. Gebruik een SPF van maximaal 25, SPF betekend sun protection factor en het cijfer geeft aan hoeveel langer u met zonnecrème in de zon kunt blijven voor er zonnebrand optreedt.

Bijvoorbeeld: u kunt 10 minuten in de zon verblijven voordat u verbrandt. U gebruikt een SPF 15. U kunt dan 10 minuten x 15 in de zon verblijven zonder te verbranden. Dit is uiteraard een benadering. Hoe lang u in de zon kunt blijven hangt immers ook af van uw huidtype. Het is natuurlijk wel zo dat bij transpiratie en zwemmen de crème gedeeltelijk verdwijnt en is het raadzaam om na het zwemmen opnieuw in te smeren. Een algemeen advies is om de zon te vermijden tussen 11.00 en 16.00 uur wanneer zij op haar sterkst is. Bij onverantwoord zonnen is het krijgen van ernstige huidziekten een zeer grote kans. Met een witte, niet aan zon gewende huid onbeschermd een hele dag in de volle zon vraagt om grote problemen.

Reguliere zonproducten zijn ‘synthetische zoncosmetica’ d.w.z. ze bevatten chemische zonnefilters, deze trekken in de huid en absorberen aldaar de zonnestralen. Zodra deze filters ‘vol’ zijn verliezen zij hun absorptievermogen en kun je verbranden. Een half uur voordat je blootgesteld wordt aan de zon moet je het product aanbrengen en zodra het product is ‘uitgewerkt’ moet je opnieuw smeren. Deze onnatuurlijk zonnefilters zijn bovendien zeer schadelijk voor het milieu met name verwoesten zij het koraal. Om deze reden gaat in Hawaï de overheid de ingrediënten oxybenzone en octinoxate vanaf 1 januari 2021 verbieden.

Naast synthetisch zonnefilters bevatten de reguliere producten ook andere chemische stoffen zoals parabenen en synthetische parfums. Deze chemische stoffen zijn zeer huidonvriendelijk, hormoonverstorend en zéker onder invloed van de warme zon ‘gifbommetjes’ in de huid. Synthetische UV-filters, zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofeno en ethylhexylmethoxycinnamaat hebben een hormoonverstorende werking.

Ook bevat reguliere zonnebrand vaak paraffine liquidum/petrolatum/minerale olie (een restproduct van de aardolie-industrie) wat als kaarsvet een afsluitend laagje op de huid legt. De huid kan onder paraffine liquidum niet ademen, gaat ‘broeien’ en kan hierdoor haar hitte niet kwijt. Een zonallergie wordt hier vaak door veroorzaakt. Naast dat paraffine huidonvriendelijk is, is ze ook milieubelastend omdat het niet in wateroplosbaar is en hierdoor bijdraagt aan de Plastic Soup.

Natuurlijke zoncosmetica is de beste keuze, de ‘mechanische’ zonnebescherming door minerale filters blijven op de huid liggen en weerkaatsten de zonnestralen. Veel gebruikte natuurlijke zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Een veelgehoord ‘nadeel’ van natuurlijke zonproducten dat deze vaak een ‘witte waas’ op de huid achterlaten. Gelukkig ontwikkelen producenten de producten tegenwoordig zo goed door dat dit nadeel tot een minimum beperkt is.

Een zeer groot voordeel van natuurlijke bescherming filters is dat ze puur natuur zijn, op de huid blijven liggen en ze direct na het aanbrengen hun beschermende werk doen. Bovendien bevat natuurlijke zoncosmetica koudgeperste plantaardige oliën die de huid laten ademen, voeden en voorzien van vitamine E. Vitamine E heeft een anti-oxidatieve werking dat de cellen beschermd tegen vrije radicalen.

Na het zonnebaden is het belangrijk om de huid van top tot teen te verkoelen en te hydrateren met een aftersun. Uw stralende bruine kleurtje blijft zo langer behouden en uw huid blijft stralend.

Veel zon, strand, zee, meer, tuin & natuur plezier!Zonnegroet,

1. Sun Safe!

NIEUW! Wat fijn dat er weer een écht puur natuurlijk zonbescherming product op de markt is zónder extreem witte waas. De geur is subtiel, de flacon praktisch in 75 ml (ideaal in de handbagage!) en 150 ml en verkrijgbaar in SPF 15 en 30. Geschikt voor elk huidtype voor zowel gezicht als lichaam.

Sun Safe SPF 15 – 75 & 150 ml
verkrijgbaar bij www.theohmcollection.nl

2. Lip suncare

Een (h)eerlijk zonneproduct speciaal voor de tere huid van en

rondom de lippen. Deze transparante zonbescherming biedt bescherming, hydratatie en helpt schrale en droge lippen voorkomen. Doordat dit product goed en snel intrekt is deze ideaal in combinatie met een lipstick.

Argan Bio Sun Lip Care SPF 10 – 10 ml

verkrijgbaar bij natuurwinkels en –drogisterijen

3. Aftersun

Edelweiss After Sun Lotion verkoelt de huid, herstelt de vochtbalans en zorgt voor een langdurige, natuurlijke, bruine teint. De lotion smeert gemakkelijk uit, trekt snel in en plakt niet. Een summer must-have!

Edelweiss After Sun lotion – 200 ml

verkrijgbaar bij natuurwinkels en –drogisterijen

4. Dé S.O.S. remedie!

Deze pure hoog geconcentreerde aloë vera gel is dé S.O.S.-remedie bij zonnebrand, jeuk, insectenbeten of elk ander huid disbalans dat kalmering, verkoeling en reparatie vraagt. Deze neutrale gel verbetert het vochtgehalte, verzorgt en verfrist de huid waardoor zij weer zacht en soepel wordt. Aloë vera gel mag in geen toilettas/badkamerkastje ontbreken!

Aloë Vera Gel – 150 ml verkrijgbaar bij Erica Kruiderijen
en www.erica.eu

5. Gezond met zonlicht!

Eén van mijn favoriete boeken! Helder, praktisch met voldoende diepgang geschreven. Hoe je met behulp van de zon het immuunsysteem van je lichaam in topconditie kunt houden. Zonlicht als natuurlijke remedie voor lichaam en geest! Een must-read voor éénieder die graag een ander licht wilt laten schijnen op de meningen over de zon.

Gezond met zonlicht, auteur Andreas Moritz. Verkrijgbaar bij bol.com