Waar elk mens mee te maken krijgt vanaf de pubertijd is transpiratie en hoe je er dan voor kunt zorgen dat je niet onprettig naar zweet gaat ruiken wordt vanaf dan een hele zoektocht. Er is een enorme keuze aan producten te koop die je kunt gebruiken. Maar soms ga je ondanks het gebruik van een deodorant tóch naar zweet ruiken. En wat is nu het verschil tussen een deodorant en een anti-transpirant? Wat kun je verder doen behalve deo’s rollen om geen last te hebben van de nadelen van zweten? Graag informeer ik je met deze blog over de mogelijkheden en waarom je het beste maar wel kunt zweten en een 100% natuurlijk product een musthave is.

Zeker bij het sporten is zweten een feit, de één minder dan de ander maar elke sporter zweet. Dit heeft het lichaam nodig zodat het kan afkoelen. Soms kunnen mensen ook zweten als ze geen actieve lichaamsbeweging hebben. Denk aan nachtzweten (vaak hormonaal) maar ook als je zenuwachtig of angstig bent kun je spontaan een zweetaanval krijgen en/of klamme handen.

Middels zweten zuiveren we ook het lichaam, denk maar aan een dag sauna. Dan kunnen veel afvalstoffen extra goed het lichaam verlaten en daardoor is dit weldadig voor je gezondheid. Voeding heeft ook een grote invloed op de geur van transpiratie. Als je een verzuurd lichaam hebt doordat de zuur-base balans verstoord is dan zal je een zurige lichaamsgeur hebben. Het lichaam ontzuren is dan mijn advies, zo krijg je weer een juiste ph-waarde. Zo zie je maar dat er ook veel processen van binnenuit van invloed zijn op het transpireren.

Wat kunnen we van buitenaf doen? Het is raadzaam een deodorant te gebruiken en geen antitranspirant. Waarom? De laatste blokkeert het transpireren waardoor je geen natte oksels krijgt. Dat lijkt prettig maar het is onnatuurlijk om dit te doen en je lichaam kan dan niet afkoelen en er blijven afvalstoffen achter. De oksels zijn ook een belangrijke plek van het lymfestelsel. Dit draineert alle lichaamsvloeistoffen en is van grote invloed op een goede gezondheid.

Een deodorant neutraliseert geurtjes maar stopt het zweten niet. Zweet zelf is geurloos het zijn de bacteriën die in de okselharen en/of kleding komen en deze geven een nare geur. Raadzaam dus om je oksels te ontharen en dagelijks een schoon shirt te dragen.

Als je over wilt stappen naar een puur natuurlijke deo kan het gebeuren dat je de eerste dagen wat ‘detox’ verschijnselen krijgt. Omdat de reguliere producten het zweten vaak tegengaan kan bij het overstappen de afvalstoffen alsnog veelvuldig het lichaam verlaten. Schrik daar niet van, het is juist een goed signaal! Een sauna bezoek kan je lichaam helpen om sneller haar afvalstoffen kwijt te raken.

Deodoranten worden ook wel genoemd in combinatie met borstkanker en dan met name door het gebruik van aluminiumzouten in het product. Nu zie je veel deo’s verschijnen waar op staat dat het aluminiumzout vrij is. Maar pas dan toch nog steeds op … de deo bevat dan vaak toch nog onnatuurlijke stoffen die je ook maar beter kunt vermijden. Gebruik ’t liefst een 100% natuurlijke deodorant dan kan er geen gifstof je lichaam binnen komen en behoud je een goede gezondheid.

Maak een keuze voor een (h)eerlijk product en transpiratiegeurtjes en/of gele vlekken in je witte T-shirts behoren tot het verleden.

Gezonde groet,

Daan