Column Healthy: Koorstlip met de Feestdagen … kerst-stress…. wat nu?

In de rubriek Vraag & Antwoord in het magazine Healthy beantwoord ik vragen m.b.t. beauty, lifestyle & food. In het december nummer gaat de vraag over het fenomeen Koortslip dat altijd rond de feestdagen verschijnt. Wat is er aan te doen en vooral hoe is dit te voorkomen….

 

Vraag:

Elk jaar met kerst heb ik een koortslip! Hoe kan dit nu ieder jaar weer gebeuren en wat kan ik er aan doen? Henny B. 34 jaar, getrouwd, 2 kinderen.

 

Antwoord:

Wat een vervelende ‘kwaal’ is het toch hè een koortslip! Een uitbraak komt ook altijd op het ‘verkeerde’ moment zoals op een feest, huwelijk, vakantie of tijdens de feestdagen. Waarom gebeurd dit nu juist op die bijzondere momenten? Omdat dit vaak ook ‘stressmomenten’ zijn.

De aanloop naar een feest, huwelijk of de kerstdagen zijn vaak druk, vol met spanning en hectisch en dat ziet het lichaam als stress en dan vermindert de weerstand. Dat is het moment waarop het Herpes Simplex virus (dat de koortslip veroorzaakt) zich laat zien. Het vervelende is dat u dit virus altijd bij u draagt en u hier dus nooit meer vanaf komt. Het begint met een tintelend gevoel en vaak is de lip soms al rood en verdikt. Dan kunt u direct een product tegen koortsblaasjes inzetten om te voorkomen dat het niet een te grote plek wordt. Ik raad u aan om in ieder geval een natuurlijk product te gebruiken.

Healthy 60 picture koortslip vraagOnnatuurlijke producten bevatten vaak paraffine/petrolatum en dat zijn stoffen die de huid niet laten ademen. Hierdoor kan de koortslip gaan smetten. Juist het indrogen en verkoelen van de blaasjes helpt de koortslip te genezen. Weleda heeft een Lipblaasjescrème in haar assortiment die heel goed werkt doordat deze bijvoorbeeld zink en pepermuntolie bevat. Herpes simplex is ook erg besmettelijk. Na het aanbrengen van een product is het verstandig om uw handen goed te wassen.

Het goede nieuws is wel dat een koortslip heel goed is te voorkomen, door preventief lysine te gebruiken. Lysine is een natuurlijk essentieel aminozuur wat het lichaam niet zelf kan aanmaken. We krijgen lysine via onze voeding (o.a. fruit, groente, eieren, vis, kip, rundvlees) binnen. Bij mensen die drager zijn van het koortslip virus is een hoge dosering noodzakelijk om een uitbraak te voorkomen. Deze hoge dosering kunt u eigenlijk niet uit alleen uw voeding halen en daarom is een supplement aan te bevelen. Let er wel op dat u pure lysine gebruikt en niet een synthetische variant. De dosering varieert van 500 mg per dag als preventief onderhoud tot 1250 mg voor tijdelijk gebruik bij een uitbraak.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is een oud gezegde, maar wel waar. Ook in drukke tijden is het voor groot belang goed voor uzelf te zorgen en voldoende momenten van rust en ontspanning te pakken. Al gaat u 3 x 5 minuten per dag alleen maar zitten met de ogen dicht en de aandacht op uw buikademhaling. Dit kan uw stressniveau aanzienlijk verlagen en u blijft echt ontspannen, gezellig en stralend!

Fijne feestdagen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*